Wednesday 17 May 2017

2016 Ali Mountain i Ali Mountain Jin Xuan čajevi (Tea Crowns)

Iz regiona nam dolazi jedna jako lepa i neobična čajna priča. Naime, momak po imenu Viktor, poreklom iz ovih krajeva, odlučio je da se odseli na Tajvan i tamo otvori internet prodavnicu čajeva po imenu Tea Crowns.
Prva dva čaja koja sam probao iz ove čajdžinice su Ali Mountain i Ali Mountain Jin Xuan.

Tajvanske ulonge najčešće pripremam u većem gajvanu, od 200 ml kako bi list imao prilike da se raširi, ali kako sam ovaj put želeo da uradim uporednu probu dva čaja u identičnim uslovima, odlučio sam se za gajvane od 90ml. Svaki je napunjen sa po tri i po grama odgovarajućeg čaja i zaliven vrelom vodom, pri čemu je lišće bilo potopljeno deset sekundi tokom prvog prelivanja, a zatim za po deset sekundi duže u svakom narednom.
Lišće oba čaja je urolano i na prvi pogled ga je teško razlikovati. Nos je tu sigurniji - običan Ali ulong ima cvetni, razigrani miris dok Jin Xuan ima teži, mlečni.
Tek u boji tečnosti vid shvata da su ovo dva čaja sasvim različitih profila. Tečnost je žuta i bistra, pri čemu Ali Mountain ima topliju boju koja teži narandžastoj, dok je boja Jin Xuan-a pastelna, sa zelenim odsjajima.
Ukus odgovara mirisnim impresijama. Ali Mountain ima svež, cvetni ukus, pojačan prijatnom gorčinom. Jin Xuan ima punije telo, buterastu strukturu i mlečni ukus, uz cvetne arome u pozadini.

Mokar list se kod oba čaja sastoji od grančice sa tri lista. Ali mountain ima tamnije i mesnatije lišće. Jin Xuan ima tanju grančicu, i lišće deluje mladje.

Mada potiču sa istog podneblja, ovo su dva čaja prilično različitog profila, i stvar je ukusa potrošača za koji će se opredeliti. Mom ličnom ukusu bliži je Jin Xuan sa svojom buterastom strukturom i diskretnim cvetnim elementima u pozadini.

Oba pomenuta čaja dobio sam od Tea Crowns tima kao besplatne uzorke u cilju ove recenzije.

No comments:

Post a Comment